Botoks Nedir? Nasıl Etki Eder?
Botox, “Clostridium Botilinum” adlı bakterinin ürettiği bir toksindir. Kaslara uygulandığında, sinirlerden kaslara giden iletiyi geçici olarak durdurmakta ve böylece enjekte edildiği bölgedeki kas hareketlerine bağlı oluşan kırışıklıkları geçici olarak yok etmektedir.
Botoks Hangi Bölgelere Uygulanır?
Botoks işlemi, genellikle kaş arsı, alındaki yatay çizgiler, göz çevresinde “kazayakları” tabir edilen kırışıklıkların giderilmesi için uygulanmaktadır. Bununla beraber, alında ve kaş etrafında belli noktalara yapılan uygulama ile kaşlara hafif bir kavis verilmesi mümkündür.
Botoks Zararlı Mıdır?
2000’li yıllardan bu yana tüm dünyada en çok uygulanan ameliyatsız estetik tedavilerin başmda botoks enjeksiyonu gelmektedir. Uzman hekimler tarafından yapıldığmda uygulamanın zararı / kalıcı bir yan etkisi bulunmamaktadır. Botoks işlemi 2002’de FDA onayı almıştır.
Yaş Smırlaması Var Mıdır? Ne Sıklıkta Uygulanmalıdır?
Botoks genellikle 30’lu yaşlardan sonra yapılmaya başlanır. Etkisi ortalama 3-6 ay devam eden tedavinin yılda 2-3 kez yapılması uygundur. Uygulama Sonrası Etki Süresi Botoks enjeksiyonu yapıldıktan hemen sonra hastalar normal hayatlarına dönebilirler. İyileşme / dinlenme sürecine ihtiyaç duymazlar. Uygulamanın etkisi 2-3 gün içinde ortaya çıkacaktır, tam olarak oturması ise 10-15 günü bulmaktadır. Elde edilen sonuç 3-6 ay süreyle devam etmektedir.
Botoksla Koltukaltlarına Ellere ve Ayaklara Terleme Tedavisi
Botoksun, estetik cerrahide kullanıldığı bir diğer alan ise, aşırı terleme “hiperhidroz tedavisi”dir. Avuç içlerine, koltukaltlarına ve ayaklara enjeksiyon şeklinde uygulanan botoks, bu bölgelerdeki aşırı terlemeyi 8 ay süresince azaltmaktadır