Burun Estetiği Rinoplasti

Burun Estetiği Rinoplasti

Tamponsuz Ağrısız Doğal Fonksiyonel Burun Estetiği


Burun estetiği (Rinoplasti) ameliyatı, buruna estetik olarak biçim verilirken varsa nefes alma şikayetlerini tedavi eden bir operasyondur.

Burun Estetiği Genel Bilgiler SSS 

  • Burun estetiği ameliyatında hangi işlemler yapılır?

Burun estetiği ameliyatı sırasında, buruna estetik olarak biçim verilirken; varsa nefes alma şikayetlerini gidermeye yönelik girişimler de aynı anda yapılmaktadır.

  • Burun estetiği ameliyatı ne kadar sürer?

Burun estetiği ameliyatı süresi, hastada yapılacak olan girişimlerin azlığına çokluğuna ve zorluk derecesine göre farklılık göstermektedir. Ortalama süre 3 saattir. Bununla beraber çok minimal girişimler için 1,5-2 saatte bitmekte; yada ciddi anlamda deformitesi olan revizyon ameliyatları ise 7-8 saate kadar uzayabilmektedir.

  • Burun estetiği ameliyatı sonrası iyileşme süreci nasıldır?

Burun estetiği ameliyatlarında estetik ve fonksiyonel girişimler yapılırken, dokulara mümkün olduğunca az hasar vermek, operasyon sırasında kanamanın minimum seviyede olması açısından önemlidir.Bu şekilde hassasiyetle yapılan ameliyatlar sonrası iyileşme sürecinin hafif geçecek ve hasta birkaç gün içinde normal hayatına geri dönebilecektir.

Prof Dr Nazım Çerkeş tarafından yapılan ameliyatlar sonrası (İyileşme süreci cerrahtan cerraha farklılık göstermektedir.)

Hastalar ameliyattan çıktıklarında yüzlerinde ve burunlarında hiçbir şişlik ve morluk olmayacaktır.

Morluklar ve şişlikler ameliyattan 10-12 saat sonra başlamakta ve maksimum seviyeye 48 saat içinde gelmektedir.

Üçüncü günden itibaren iyileşme başlamakta ve 4. – 5. günde morluklar hemen hemen tamamen geçmektedir.

Burun üzerindeki bandaj 6. gün (Dr. Çerkeş yada Medikal Asistanı tarafından) çıkartılmakta onun yerine ince bir flaster yapıştırılmaktadır.

İnce flaster de 3 gün sonra hasta tarafından çıkartılmaktadır.

Ameliyatın 9. günü hastalar yüzlerinde burun estetiği ameliyatı geçirdiklerini gösteren hiçbir iz olmaksızın işlerine ve normal hayatlarına geri dönebilmektedir.

  • Burun estetiği ameliyatı sonrası ağrı olur mu?

Burun estetiği ameliyatı sonrası hastalar hemen hemen hiçbir ağrı duymazlar.

  • Burun estetiği ameliyatında tampon kullanılır mı?

Burun estetiği ameliyatı sonrası tampon kullanılması cerrahtan cerraha değişmektedir. Prof Dr. Nazım Çerkeş 20 yılı aşkın süredir yaptığı burun ameliyatlarında burun içine tampon koymamaktadır.

Tampon, ameliyat sonrası kanama olmaması için burun içine tampon konulmaktadır. Dr. Çerkeş ise burun içinde iç bölgelere dikişler koyduğu için zaten kanama olmamakta Bu nedenle de tampon konulması gerekmemektedir.

  • Burun ameliyatından kaç gün sonra normal yaşama dönülebilir?

Burun ameliyatı sonrası normal hayata dönüş, yukarıda da bahsettiğimiz üzere cerrahtan cerraha değişmektedir. Ameliyatın hassasiyetle yapılması ameliyat sonrası normal hayata dönme süresini kısaltacaktır.

Dr. Çerkeş’in yaptığı burun estetiği ameliyatı sonrası 9 gün sonunda; dikişleri alınmış, bandajları açılmış, morlukları geçmiş olarak ameliyat oldukları belli olmayacak şekilde normal hayatlarına, işlerine ve okullarına geri dönebilirler.

  • Burun estetiği ameliyatı sonrası burun şekli ne zaman belli olur?

Burun estetiği ameliyatı sonrası şişliklerin geçmesi ve burunun asıl biçimini alması kişinin burun yapısına bağlı olarak 6 ay ile 1 yıl arasında değişmektedir. Burun derisi ince olan kişilerde ameliyat sonrası şişlikler (ödem) de az olacağından neredeyse 4-6 ay içinde burunları asıl şekline gelmektedir. Kalın burun derisine sahip kişilerde ise ödem cildin su tutma kapasitesi de artacağından şişlikler daha fazla olacak ve ödeemin tam olarak geçmesi 1-1,5 yılı bulabilmektedir.

  • Yüzünüze yakışan burun nasıl olmalıdır?

Başarılı bir burun estetiği ameliyatı sonrası elde edilen sonuç doğal olmalı ve kişinin burun estetiği ameliyatı geçirdiği fark edilmeyecek şekilde naturel bir sonuç elde edilmelidir. Burun kişinin yüzündeki diğer unsurlarla (kaşlar, gözler, elmacık kemikleri, çene ) uyumlu olmalı; burun kendi içinde (burun kökü, orta bölümü ve burun ucu) dengeli olmalıdır. Bu kriterler dikkate alınarak yapılan burun estetiği ameliyatları sonrası


Burun Estetiği Ameliyatı Öncesi Sonrası Öneriler

  • Burun ameliyatı olmadan önce ön hazırlık var mı?

Burun estetiği ameliyatı öncesi kişilerin herhangi bir ön hazırlık yapması gerekmemektedir.

Sadece ameliyat öncesi kanı sulandıracak ilaçlar alınmamalı,

Sigara içenler 3 hafta kadar öncesinden sigarayı bırakmalı / azaltmalı

Ameliyattan birkaç gün önce alkol alınmamalıdır.

Genel anestezi öncesi yapılması gereken kan tahlilleri ve anestezi muayenesi ameliyat günü sabah hastanede yapılmaktadır. Bunun dışında film, mr, tomografi gibi görüntüleme tetkiklerine ihtiyaç yoktur. Zira ameliyat sırasında ne gibi işlemler yapılacağına zaten operasyon sırasında burun açıldığında karar verilmektedir. Burun içi yapısı zaten çıplak gözle tamamen görüneceği için ameliyat öncesinde bu gibi tetkiklere ihtiyaç duyulmamaktadır.

Ancak ilaç kullanan yada spesifik bir rahatsızlığı olan kişiler, durumlarını doktorlarına bildireceklerdir.

  • Burun estetiği öncesi cerrah seçimi yaparken nelere dikkat etmeli?

Burun estetiği ameliyatı insan vücudunda yapılan en incelikli operasyonlardan biridir ve en hassas estetik ameliyattır diyebiliriz. Burun hem yüzün en ortasında olması nedeniyle tüm ifadeyi çok etkilemektedir. Öte yandan nefes alıp vermek gibi çok hayati bir fonksiyonu vardır. Bu nedenle burun estetiği yapan cerrahların hem çok ciddi bir anatomi bilgisi ve estetik görüşü olması gerekir. Bununla beraber çok farklı burunlar üzerinde deneyim sahibi olması gerekmektedir.

Cerrahın burun estetiği ameliyatı üzerindeki başarısını değerlendirebilmek için yaptığı burun ameliyatları ile ilgili öncesi sonrası fotoğrafları görmek gerekmektedir. Farklı burunlar üzerinde yapılan sonuçlar, cerrahın bu alandaki başarısını göstermekte ve ne tür burunlar yaptığını göstermektedir.

Burun estetiği öncesi sonrası fotoğraflarda özellikle karşıdan çekilen resimleri görmeyi tavsiye ediyoruz. Zira operasyon sırasında yapılan hatalar en çok karşıdan görünümde dikkat çekmektedir. Burun orta kıkırdağının düz olması, yada burun deliklerinin burun kanatlarının eşit olması karşıdan çekilen resimlerde çok daha net olarak görünmektedir.

  • Burun estetiği ameliyatı için en erken yaş nedir?

Burun estetiği ameliyatı olabilmek için burunun gelişimini tamamlaması beklenmektedir. Bu da bayanlarda 16-17; erkeklerde ise 17-18 yaşlardır.

  • Yaz aylarında sıcak havalarda burun estetiği ameliyatı yapılır mı?

Yaz aylarında sıcak havalarda burun ameliyatı yapılabilir. Bununla beraber ameliyat sonrası güneşlenmek amacıyla güneşe çıkmamak gerekmektedir. Zira güneşin zararlı ışınları ameliyat ile hassaslaşan burun derisinde lekelenmelere sebep olabilir. Ancak tüm yazı şehirde geçiren kişiler için yaz aylarından sıcak havalarda burun estetiği ameliyatı olmakla ilgili sakınca bulunmamaktadır.

Ameliyat sonrası bandajlar açıldıktan sonra denize girilebilir. Fakat yüzme havuzuna girilmemelidir. (Havuz suyundaki kimyasallar nedeniyle) Güneşe çıkarken güneş koruyucu krem kullanmak ve şapka takmak tavsiye edilir.

  • Kış aylarında soğuk havalarda burun ameliyatı yapılır mı?

Kış aylarında çok soğuk havalarda burun estetiği ameliyatı yapılmasında hiçbir sakınca yoktur.

  • Burun estetiği ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmelidir?

Burun estetiği ameliyatı sonrası 1,5-2 ay süreyle gözlük kullanılmamalı,

Çarpmalara karşı dikkat edilmeli

2 ay süreyle ağır sporlar yapılmamalıdır.

Güneşlenmek amacıyla güneşe çıkılmamalı / solaryuma / saunaya gidilmemelidir.

Havuza girilmemelidir.


Burun Tıkanıklığı Tedavisi

  • Burun estetiği burun tıkanıklığını giderir mi?

Burun estetiği ameliyatı olarak adlandırılsa da literatürdeki ismi Rhinoplasti burunda estetik girişimlerin yanısıra fonksiyonel şikayetleri de tedavi eden bir operasyondur. Bu nedenle estetik hiçbir girişim istemeyen kişiler de sadece nefes alma problemleri, burun tıkanıklığı şikayetlerini düzeltmek için burun ameliyatı olabilirler.

Burun tıkanıklığının başlıca iki sebebi vardır. Burunu ortadan ikiye ayıran kıkırdağın eğri olması ve konka adı erilen burun etlerinin geniş olması. Bu iki duruma bağlı olarak hava alma kanalları daralmaktadır. Bu da burun tıkanıklığına sebebiyet vermektedir. Bazı hastalarda bunlardan biri görülmekte birçok hastada ise her iki durum da olmaktadır.

Burun etlerinin geniş olması ise bazen daha açık bazen daha tıkanık bir his yaratabilir. Alerjenler tarafından tetiklendiğinde, yazın çok sıcak havalarda yada yatarken burun etleri daha genişleyebilir. Bu nedenle burun tıkanıklığı daha artar. Septum kıkırdağının eğri olması durumunda ise kişi daima nefes alma şikayeti yaşar.

Burun ameliyatı sırasında septum kıkırdağı düz hale getirilir. Geniş olan burun etleri radyo frekansla yakılarak küçültülür. Bu sayede burun hava alma kanalları açılacak ve kişi sağlıklı bir şekilde nefes alabilecektir.

  • Ameliyat sonrası burun tıkanıklığı olur mu?

Başarılı bir burun estetiği ameliyatı sonrası burun tıkanıklığı olmaması gerekir. Hatta yukarıda anlattığımız üzere mevcut burun tıkanıklıklarının nefes alma şikayetlerinin de tedavi edilmesi gerekir.

  • Burun eğriliği Septum Deviasyonu nedir?

Burunu ortadan ikiye ayıran kıkırdağa septum adı verilir. Septum kıkırdağının eğri olması durumuna da septum deviasyonu (burun eğriliği) adı verilir. Burun estetiği ameliyatı ile eğri olan septum kıkırdağının düz hale getirilmesi sağlanacaktır.

  • Burun ameliyatı burun eğriliğini düzeltir mi?

Halk arasında burun eğriliği diye bilinen septum deviasyonu problemi farklı derecelerde olabilmektedir. Bazı kişilerde kıkırdağın eğriliği ancak endoskopla burun içine bakıldığına fark edilebilirken, bazı kişilerde ise karşıdan bakar bakmaz dikkati çekecek ölçüde ileri boyutta olabilir. Burun ameliyatı ile eğri olan kıkırdağın düz hale getirilmesi mümkündür. Bu durum nefes alma şikayetlerini de tedavi etmektedir.


Burun Estetiği Sonrası Revizyon Ameliyatı Gerekir Mi?

  • Burun estetiği ameliyatlarında en çok yapılan hatalar?

Burun estetiği ameliyatı insan vücudunda uygulanan en hassas ve zor operasyonlardan biridir. En sık karşılaşılan hatalar: Burunun fazla küçültülmesi, daraltılması, burun ucunun fazla kaldırılması, burun orta kıkırdağının eğri kalması, burun kanatları ve burun deliklerinin eşitsiz olması, burun sırtında düzensizlikler olması sayılabilir.

Konusunda uzman bir cerrah tarafından yapılan ameliyatlarda bu gibi problemlerle karşılaşma olasılığı düşmektedir.

  • Başarılı burun estetiği ameliyatı cerrahın önemi

Hep vurguladığımız üzere, burun estetiği ameliyatı, hasta açısında iyileşme süreci çok rahat olan; ancak cerrah açısından da bir o kadar hassasiyet gerektiren bir ameliyattır. Operasyon esnasında çok dar bir alanda çalışıldığı için, operasyon sırasında yapılan mikro düzeydeki müdahaleler bile estetik ve fonksiyonel sonuçlar üzerinde olumlu ya da olumsuz farklar yaratmaktadır.

Doğal, estetik bir görünüm ve sağlıklı fonksiyonel bir burun elde etmek için, cerrahın burun anatomisi üzerine bilgisi, çok farklı burunlar üzerinde elde ettiği tecrübe, el becerisi ve hastanın mevcut kusurlarını tespit ederek bunları gidermeye yönelik doğru müdahalelerin ne olacağına karar verme görüşü çok önemlidir. Tüm dünyada bakıldığında bu niteliklere tam anlamıyla sahip olan cerrahların sayısı çok fazla olmadığını söyleyebiliriz. Bu nedenle konusunda uzman bir doktor tarafından yapılan burun ameliyatları sonrasında kişinin tekrar ameliyat olma olasılığı azalmaktadır. Bu konuda yapılan dünya istatistikleri başarılı cerrahlarda bu oranın yüzde 10’lar seviyesinde olduğunu göstermektedir. Dr. Çerkeş’in yaptığı burun ameliyatlarında ise bu oranın yüzde 1’lerin de altında olduğunu söyleyebiliriz..

  • Kaburga kıkırdağı ile burun büyütme teknikleri

Burunları fazla küçültülen, yada burunda düzensizlikleri olan kişiler için yapılan burun revizyon ameliyatlarında genellikle kaburgadan kıkırdak doku alınması gerekmektedir. Çünkü önceki ameliyat / ameliyatlar sırasında kıkırdak dokular fazla çıkartıldığı için rekonstrüksiyon işlemi için yeterli miktarda doku kalmamış olmaktadır. Ya da kıkırdaklarda bulunan hatalı dikişler vb sebeplerden ötürü düzensizlikler olmaktadır. Bu nedenle de burun sırtında tamamen pürüzsüz ve düz bir görünüm oluşturmak için vücudun başka bir bölgesinden doku alınması şarttır. Bu da burundaki kıkırdak dokuya en benzer özellik taşıyan en alt kaburganın ucundan alınmaktadır.

  • Dr. Çerkeş’in burun revizyon ameliyatı teknikleri

Prof Dr Nazım Çerkeş burun estetiği özellikle de burun revizyon ameliyatları konusunda tüm dünyada otorite kabul edilmekte ve uyguladığı yöntemleri anlatmak üzere uluslararası kongrelere davet edilmektedir. Dr. Çerkeş kendi geliştirdiği tekniklerle ilgili konferanslar vermekte ve eğitim amaçlı canlı ameliyat gösterimleri gerçekleştirmektedir.

Dr. Çerkeş’in geliştirdiği ve en önemli bilimsel dergilerde yayınlanan ve tüm dünyada plastik cerrahların da uyguladığı özel teknik: “Karın kası zarı ve kaburga kıkırdağı ile yapılan burun revizyon ameliyatı”

Burnu çok küçültülmüş kişilerde daha naturel bir görünüm elde etmek için Dr. Çerkeş’in geliştirdiği teknik şöyle:


Erkeklerde Burun Estetiği

  • Erkek hastalarda yapılan burun ameliyatlarının ayrıcalıkları

Erkeklerde yapılan burun ameliyatlarının bazı farkları olmak zorunda. Erkek hastalarda feminen bir görünüme sebebiyet vermemek için burunların küçültülmesi, daraltılması, burun ucunun kaldırılması gibi girişimlerin çok kontrollü şekilde yapılaması gerekir.

  • Burun ameliyatı horlama şikayetini giderir mi?

Burun ameliyatı nefes alma şikayetlerini de tedavi etmektedir. Burun tıkanıklığı şikayeti nedeniyle horlayan kişilerde, burun ameliyatı bu şikayetin tedavi yöntemi de olacaktır.

  • Sadece nefes alma şikayeti için burun ameliyatı yapılır mı?

Son yıllarda sadece estetik düzeltmeler nedeniyle kliniğimize başvuran pekçok hasta olmakla birlikte. Burunda görsel olarak hiçbir müdahalede istemeyen ve sadece burun tıkanıklığı şikayetlerini düzeltmek için başvuran kişiler de olmaktadır. Kısacası estetik hiçbir müdahale yapılmadan sadece burun tıkanıklığı, nefes alma şikayetleri, ve horlama şikayetlerini gidermek için burun ameliyatı yapılabilmekted

Sorularınızı yanıtlamış olabiliriz.

Burun ameliyatı nefes alma şikayetlerini de tedavi etmektedir. Burun tıkanıklığı şikayeti nedeniyle horlayan kişilerde, burun ameliyatı bu şikayetin tedavi yöntemi de olacaktır.

Burun estetiği ameliyatı olabilmek için burunun gelişimini tamamlaması beklenmektedir. Bu da bayanlarda 16-17; erkeklerde ise 17-18 yaşlardır.

Burun estetiği ameliyatı sonrası hastalar hemen hemen hiçbir ağrı duymazlar.

Burun estetiği ameliyatı süresi, hastada yapılacak olan girişimlerin azlığına çokluğuna ve zorluk derecesine göre farklılık göstermektedir. Ortalama süre 3 saattir. Bununla beraber çok minimal girişimler için 1,5-2 saatte bitmekte; yada ciddi anlamda deformitesi olan revizyon ameliyatları ise 7-8 saate kadar uzayabilmektedir.
İletişime Geçin