Karın Germe
Karın Germe
Karın germe karın bölgesindeki fazla derinin ve yağ dokularının çıkartılması ile birlikte karın duvarı kaslarının gerginleştirilmesi ameliyatıdır.
Doğumlar sonucu karın derisinde sarkma ve çatlaklar, karın içi organları çevreleyen karın duvarı kaslarında gevşeme oluşmaktadır. Ayrıca yaşın ilerlemesiyle birlikte karın bölgesinde yağ toplanmaları meydana gelir. Abdominoplasti ameliyatı sarkmış ve çatlamış karın derisini germenin yanısıra karın duvarı kaslarını da gerginleştirerek deforme olmuş karın görünümünü düzelten bir işlemdir.
Ameliyatın planlanmasında karın derisinin elastikiyeti, derideki sarkıklığın derecesi ve karın duvarı kaslarındaki gevşemenin derecesi çok önemli faktörlerdir. Yapılacak işlemlere bu faktörler göz önüne alınarak karar verilir. Karın derisinde sarkma ve çatlakları fazla olmayan kişilerde daha basit işlemler olan miniabdominoplasti yada liposuction gibi ameliyatlar düşünülebilir.
Karın germe ameliyatında kilot çizgisinin altından yapılan bir kesi ile göbek deliğine kadar deri ve deri altı yağ dokuları bütünüyle bir elips şeklinde çıkartılır. Göbek deliği üzerindeki deri kaburga kemikleri hizasına kadar serbestleştirip aşağı doğru çekilir.
Gevşemiş kaslar ve kaslar üzerindeki karın duvarı zarlarına (fasia) toplayıcı dikişler konularak karın duvarı gerginleştirilir. Göbek aynı yerinde muhafaza edilmekle birlikte gerilen karın derisinden açılan yeni bir göbek deliğine dikilir. Aşağı çekilen karın derisi kilot çizgisi altındaki kesiye 3 tabaka halinde dikilir. İçeride birikebilecek kan ve vücut sıvılarını toplamak için drenler konulur.Bu operasyonda hastaların büyük bir çoğunluğunda bel kenarlarına liposuction da yapılmaktadır.
Ameliyat soncunda sezeryen ameliyatı izi seviyesinde ancak her iki yanda leğen kemiklerine doğru uzanan bir dikiş hattı oluşmaktadır.
Karın germe ameliyatı olmak isteyen kadınlar gelecekte doğum yapmayı düşünüyorlar ise bu ameliyatı doğumlardan sonra planlamalıdır. Çünkü bu ameliyattan sonra doğum yapılır ise karın derisi ve karın duvarı kasları gebelik esnasında yeniden deforme olacaktır.
Karın germe ameliyatı planlanan bir kişinin kilolu ise zayıflaması ve ideal kilosuna düşmesi tercih edilmektedir. Kilolu hastalarda karın derisi kalınlığı da fazla olduğundan normal kilodaki hastalar kadar derinin gerilmesi mümkün olmayacak ve aynı derecede güzel sonuçlar elde edilemeyecektir. Ayrıca kilolu hastalarda yara iyileşmesi problemleri (dikiş hattından yağ akıntıları) daha sıktır. Karın germe ameliyatlarında yara iyileşmesini olumsuz etkileyen faktörlerden biri de sigara kullanımıdır. Hastaların tercihen ameliyattan 3 hafta önce sigarayı bırakmaları önerilmektedir.
Karın germe ameliyatı ortalama 2,5-3 saat süren bir işlemdir. Ameliyat genel anestezi altında yapılır. Hasta aynı gün yada bir gece hastanede kaldıktan sonra ameliyatın ertesi günü evine dönebilir. Drenler 48 ile 72 saatte çıkartılır. Dikişler ise 12 ile 14. günlerde alınır. Hastanın özellikle ilk bir hafta içinde dikiş hattında gerginlik oluşturmamak için bir miktar eğilerek yürümesi ve yatarken de dik pozisyonda yatmaması önerilir. Ameliyat sonrası dikiş hattından bir miktar erimiş yağ ve vücut sıvılarının akması küçük alanlarda dikiş açılmaları normal kabul edilmektedir. Bu durum günlük pansumanla kendiliğinden iyileşecektir.
Karın germe ameliyatlarının izi kalıcıdır. Ancak külot içinde gizlenebilecek bir izdir. Bu yara izi özellikle ilk aylarda daha kırmızı ve belirgindir. 8 ay 1 yıl gibi bir sürede iz solar ve deri rengine yaklaşır.
Ameliyat sonrası ikinci haftadan sonra hafif egzersizler önerilmekle birlikte ağır egzersiz ve sporlardan 3 ay süreyle uzak kalmak gerekir.