Yetişkinlerde Göz Kapağı Düşüklüğü (Ptozis)
Göz kapağının anatomik yapısına göre pekçok nedene bağlı olarak yetişkinlerde göz kapağı düşüklüğü görülmektedir.
Göz Kapağı Kas Gücünün Azalması
Mitokondriyal miyopati, okülofaringeal müsküler distrofi ve miyotonik distrofi gibi ekstranal oftalmopleji yapan hastalıklarda göz hareketlerinin yanısıra göz kapağının hareketleri de bozulmaktadır Bu nedenle göz kapaklarının hareketlerinde sınırlama hisseden hastalar için daha rahat görebilmeleri için göz kapağı cerrahi yöntemine başvurulmaktadır
Kas Ve Sinir Kavşağını Etkileyen Rahatsızlıklar
Göz kapağı düşüklüğünün giderek artması ya da birlikte çift görme Myastenia Gravis hastalığının en tipik özelliğidir. Hastanın bu noktada çoğunlukla medikal tedaviye yönlendirilmesi gerekmektedir. Göz kapağı düşüklüğünün bir diğer nedeni ise sinir kas kavşağını etkileyen göz çevresine yapılan botoks uygulamasının doğru şekilde yapılmamasından kaynaklanmaktadır. Yanlış bir uygulama geçici bir şekilde göz kapağı düşüklüğüne neden olabilmektedir.
Nörojenik Bozukluklar
Göz kapağında nörojenik düşüklük hipertansiyon, anevrizma, diyabet, travma ve tümör gibi nedenlere bağlı olabilir. Hipertansiyon ve diyabet hastalığı 3 ay içerisinde kendiliğinden kapak düşüklüğü yaratır. Bu noktada tedavi önerilmez. Ağrılı bir süreç değildir. 3. sinir felci anevrizma nedeniyle oluşur. Oldukça ağrılıdır. Ptozise (anevrizma ve tümör gibi nedenlere oluşan) bağlı müdahale acilen yapılmalıdır.
Mekanik nedenlere bağlı göz kapağı düşüklüğü
Göz kapağının hareket etmesini engelleyen tümor, ödem ya da enfeksiyon gibi hastalıklar nebde dokuları göz kapağının düşmesine neden olur. Tümör ödem veya enfeksiyon hastalıklarının tedavi çözümünden sonra göz kapağı düşüklüğü ortadan kalkar.
Göz kapağının düşmesine neden olan diğer sebepler ise mikroftalmi (gözün doğutan küçük olması), anoftelmi (göz uzvunun hiç olmaması) uygunsuz protez kullanımı orbita yaralanması olarak sıralanabilir.
Göz kapağı düşüklüğünü ortadan kaldırmak için öncelikle göz kapağı düşüklüğünün nedenini öğrenmek gerekmektedir Göz kapağının düşük olmasını sağlayan etken ortadan kaldırıldığında göz kapağı düşüklüğü de ortadan kalkacaktır Göz kapağı estetiğinde blefo üst göz kapağı düşüklüğü için ameliyat lokal anestezi altında gerçekleştirilmektedir Göz estetiği ameliyatlarında genelde her bir kapak için ortalama yarım saat kadar sürmektedir Göz kapağı estetiğinde fazla olan deri ve altındaki kas dokusu ve yağ torbalarından küçük dokular çıkarılmaktadır Ardından anatomik olarak tek tek kapatılmaktadır